Panini met brie, serranoham en appel

Panini met brie, serranoham en appel | Gewooneenfoodblog.nl

Op zoek naar een simpel lunch recept? En vind je brie lekker? Dan is dit recept voor een panini met brie, serranoham en appel misschien wel iets voor jou! Het gerecht:

  • Bevat een lekkere combinatie van zoutige serranoham, romige brie en frisse appel
  • Kan ook prima zonder ham of zonder appel gemaakt worden, indien gewenst
  • Is ook lekker met een walnotentapenade of een paar walnoten erop
  • Kan zowel in een contactgrill als oven bereid worden
  • Of in een tosti-ijzer (eventueel met normaal brood in plaats van een panini broodje)

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de panini met brie, serranoham en appel

De lunchcategorie op deze blog is al lange tijd een beetje een vergeten kindje. (Net zoals de categorie met ontbijtjes.) Drie van de recepten die bedoeld zijn als lunch of ontbijt, zijn bovendien varianten op ei in tomatensaus. Ook is er een recept voor eiersalade. Toen ik mij had voorgenomen om eindelijk weer een recept voor een lunchgerecht te maken, had ik zodoende besloten om er niet wéér ei in te verwerken. Het werd tijd voor iets heel anders. Maar wat?

Toen ik jaren geleden in de horeca werkte, waren de panini’s tijdens de lunch erg populair. Het leek mij daarom een goed idee om een panini recept met je te delen. (Bovendien zou ik dan de contactgrill weer eens gebruiken die ik vorig jaar had aangeschaft.) De panini met zalm en roomkaas werd destijds het meest verkocht, op de voet gevolgd door de panini met brie. Nu ben ik zelf absoluut geen fan van zalm. In welke vorm dan ook. Zo’n panini viel dus af. Brie is overigens ook niet mijn favoriete kaas, maar aangezien veel mensen dat wel lekker vinden wilde ik toch een receptje voor een panini met brie maken. Ik onderhoud deze blog immers niet voor mezelf. Niet helemaal, in ieder geval.

Panini maken met brie en serranoham | Gewooneenfoodblog.nl

Panini met brie en serranoham (of een andere rauwe ham, of pancetta)

Om een versie te maken die ik zelf echt lekker zou vinden, zou de panini meer moeten bevatten dan alleen de brie. Een plakje serranoham bijvoorbeeld. De zoutige serranoham combineert prima met de smaak van brie. Bovendien had ik die ham al in huis, dus dat was ook een voordeel. In plaats van serranoham zou je eventueel een andere rauwe ham kunnen gebruiken. Ook zoiets als pancetta is een mogelijkheid.

Panini met brie, serranoham en appel maken | Gewooneenfoodblog.nl

Plakjes appel geven een friszoet accent aan de panini met brie

Alleen serranoham toevoegen vond ik niet voldoende. Natuurlijk is een panini met brie en serranoham prima te eten, maar het gerecht kon ook nog wel een fris accent gebruiken. Dit frisse accent is de appel geworden. Een friszoet appeltje gecombineerd met romige brie en zoutige serranoham; goede combinatie, toch?

Brie panini met serranoham en appel maken | Gewooneenfoodblog.nl

Voeg eventueel walnoten of walnotentapenade toe

Toch vond ik het nog niet voldoende. Een recept met slechts vier ingrediënten, inclusief het brood, is niet echt mijn stijl. Omdat walnoten ook goed samengaan met brie heb ik een walnotentapenade gemaakt die ik over de appel uitsmeerde. Dat zou de panini met brie, serranoham en appel toch iets meer culinair maken.

Panini met brie, appel en walnotentapenade | Gewooneenfoodblog.nl

Overigens moet ik toegeven dat ik net er net zo goed een paar walnoten op had kunnen leggen. De tapenade had namelijk minder toegevoegde waarde dan ik had verwacht. Onderaan het recept geef ik toch het recept voor deze tapenade, want als je alle ingrediënten daarvoor al in huis hebt is het wel het proberen waard.  Je kunt de panini met brie, serranoham en appel echter dus prima zonder maken. Dat scheelt een aantal ingrediënten én een paar minuten werk. In dat geval kun je er dus wel voor kiezen om een paar walnoten tussen het broodje te leggen.

Panini met brie, serranoham en appel | Gewoon een foodblog!

Recept panini met brie, serranoham en appel

Benodigdheden:

Recept Afdrukken
Panini met brie, serranoham en appel
Dit is een simpel recept voor een panini met brie, serranoham en appel. In plaats van een speciaal panini broodje kun je ook een klein stokbroodje of twee sneetjes brood gebruiken. Je kunt het gerechtje ook bereiden in de oven of in een tosti-ijzer als je geen contactgrill hebt. Voor een minder calorierijk broodje kun je de helft van de brie toevoegen. Beleg dan alleen de onderkant van het broodje met de brie in plaats van ook nog brie bovenop de andere ingrediënten te leggen.
Panini met brie, serranoham en appel | Gewooneenfoodblog!
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 15 minuten
Hoofdingrediënt Zuivel
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
De panini
Optioneel #1: De walnoten
Optioneel #2: De tapenade (in plaats van bovengenoemde walnoten)
Maaltijd Lunch, Ontbijt
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 15 minuten
Hoofdingrediënt Zuivel
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
De panini
Optioneel #1: De walnoten
Optioneel #2: De tapenade (in plaats van bovengenoemde walnoten)
Panini met brie, serranoham en appel | Gewooneenfoodblog!
Instructies
De panini
  1. Verwarm de contactgrill voor. Snijd het panini broodje horizontaal door de helft. Leg op één helft drie plakjes brie, gevolgd door de serranoham en de plakjes appel. Optioneel kun je er nu de grof gehakte walnoten of de walnotentapenade bovenop leggen. Leg er nog drie dunne plakjes brie bovenop en dek de panini tot slot af met de andere helft van het broodje.
  2. Leg de panini onder de contactgrill en laat deze in een minuut of 7 goudbruin worden.
De tapenade
  1. Maal alle ingrediënten fijn in een klein hakmolentje, in een foodprocessor of met een vijzel. Voeg naar smaak peper toe. That's it.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *