Simpele geroosterde bloemkoolsoep met knoflook
Dit is een simpel recept voor een soep gemaakt van geroosterde bloemkool, geroosterde knoflook, geroosterde wortelen en groentebouillon (of een andere bouillon naar keuze). Hoewel de soep met deze ingrediënten al goed smaakt kun je de soep gemakkelijk naar je eigen hand zetten door kruiden en/ of specerijen toe te voegen die je lekker vindt. In het recept, onder het kopje ‘Optioneel’, staan de specerijen die ik heb gebruikt. Onderaan het recept vind je enkele andere suggesties.
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 45minuten
Porties Prep Tijd
2personen 5minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
10minuten 45minuten
Ingrediënten
Basissoep
Optioneel
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 190 graden. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de wortelen en snijd ze in de lengte doormidden (zodat ze sneller gaar zijn). Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in kwarten. Laat de halve bol knoflook heel, maar verwijder de buitenste vliesjes.
  2. Schenk nu twee eetlepels olie, bijvoorbeeld olijfolie of gesmolten kokosolie, over deze ingrediënten. Doe er wat snufjes zeezout en peper uit de molen overheen en meng alles door elkaar zodat alles bedekt is met een beetje olie. Spreid de ingrediënten uit over een bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster de ingrediënten een minuut of veertig a vijftig. Check het regelmatig – de ene oven is de andere niet, dus het zou sneller kunnen gaan. De ingrediënten moeten in ieder geval gaar zijn en de bloemkool moet een mooi goud kleurtje hebben. Zijn de ingrediënten bijna klaar? Breng dan de groentebouillon alvast en de kook en houd deze warm.
  3. Haal de geroosterde ingrediënten uit de oven. Als de knoflook iets is afgekoeld zodat je deze vast kunt houden kun je gemakkelijk de teentjes knoflook uit de vliesjes duwen. Pellen zal niet nodig zijn, want de teentjes knoflook zijn zo zacht geworden dat je ze er gemakkelijk uit kunt krijgen. Doe nu de bloemkool, sjalotjes, knoflook en wortelen in een foodprocessor of blender en zet deze aan.
  4. Laat de foodprocessor/ blender draaien totdat alles is gepureerd. Voeg vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Heb je te weinig bouillon? Voeg dan gewoon wat water toe (of zoiets als kookroom).
  5. Breng de soep verder op smaak met peper en zeezout. Voeg eventueel nu ook specerijen, kruiden en/ of andere ingrediënten toe.
Notities

Specerijen en/ of kruiden die je optioneel kunt toevoegen

Vind je dat de basissoep toch iets in smaak tekort komt? Dan kun je er natuurlijk specerijen en/ of kruiden aan toevoegen. In het recept geef ik aan dat je bijvoorbeeld cayennepeper, ketoembar, djintan, laos en citroensap aan de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook kunt toevoegen. De soep krijgt dan een beetje een Aziatisch karakter, wat ik lekker vind. Je kunt echter ook een hele andere kant op gaan. Wat er (vást) ook goed bij smaakt zijn:

  • Verse kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook en koriander
  • Een gedroogde kruidenmix zoals Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden en Mexicaanse kruiden
  • Specerijen zoals gemalen venkelzaad, gemalen kardemom, gemberpoeder en kerriepoeder
  • Een schepje (scherpe) mosterd
  • Een eetlepel van jouw favoriete hummus
  • Griekse yoghurt of kwark
  • Limoensap

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!