Simpele kimchi van Chinese kool (Baechu kimchi)
Dit is een simpel recept voor kimchi van Chinese kool. Oftewel, baechu kimchi. Hoewel het wel eventjes wat tijd kost om de kimchi te maken, is geen enkele stap lastig. Ook heb je voor mijn basisrecept weinig speciale ingrediënten nodig. Het enige dat je niet in de supermarkt kunt kopen is het Koreaanse peperpoeder, gochugaru. Kun je dat nergens verkrijgen en wil je toch kimchi maken? Dan kun je het eventueel vervangen door een mengsel van paprikapoeder en cayennepeper. De smaak is niet echt hetzelfde natuurlijk, maar het eindresultaat komt op zich in de buurt (en het is beter dan dat je het helemaal weg laat).
Porties Prep Tijd
2liter 90minuten
Passieve Tijd
96uur
Porties Prep Tijd
2liter 90minuten
Passieve Tijd
96uur
Ingrediënten
Chinese kool
Groenten
Pittige saus
Instructies
  1. Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden, snijd beide helften in de lengte doormidden en snijd vervolgens de kwarten in de lengte doormidden zodat je acht langwerpige stukken kool hebt. Snijd deze vervolgens in kleine stukjes van zo’n 3 centimeter breed. (Je zou er ook voor kiezen om de Chinese kool alleen in kwarten te snijden en de baechu kimchi op die manier te maken. Ik vind kleine stukjes echter makkelijker, ook omdat ik het toch kleiner snijd wanneer ik het eet.)
  2. Doe de gesneden Chinese kool in een diepe kom en strooi het grof zeezout eroverheen. Gebruik vier Amerikaanse eetlepels (flinke scheppen dus). Masseer het zout goed in de stukjes kool; je zult zien dat de kool al wat slinkt en er een beetje vocht vrijkomt. Dit duurt enkele minuten. Schenk vervolgens net zoveel kraanwater in de kom totdat de Chinese kool onder water staat. Ik had, voor een Chinese kool van ruim een kilo, achthonderd milliliter water nodig. Zet vervolgens iets zwaars, zoals een bord of deksel van een pan, op de kool zodat deze geheel onder water gedompeld wordt. Laat dit minstens een uur staan. Spoel de Chinese kool vervolgens héél goed af onder de kraan totdat de kool niet meer zo zout smaakt. Een beetje een zoute smaak is onvermijdelijk, maar het moet echt niet te zeer aanwezig zijn. Dat spoelen duurt zeker een aantal minuten.
  3. Terwijl ze Chinese kool gezouten wordt kun je aan de slag met de andere ingrediënten. Schil de wortelen en snijd de wortelen julienne (in stokjes van lucifer formaat). Raspen in plaats van snijden kan natuurlijk ook, mocht je een rasp waarmee je ongeveer zulke stukjes wortel krijgt. Snijd vervolgens de bosuitjes in ringetjes. Ik had erg kleine en dunne bosuitjes, dus ik heb er acht gebruikt. Heb je grotere bosuitjes, dan kun je er zes gebruiken.
  4. Schil de gember en hak of rasp deze fijn. Hetzelfde geldt voor de knoflook. Doe de gember in een kommetje en voeg de gochugaru eraan toe. Ik heb ruim vier Amerikaanse eetlepels gebruikt, maar voor een iets mildere variant kun je ook kiezen voor drie eetlepels. Pittiger kan natuurlijk altijd. Voeg vervolgens de vissaus toe aan het kommetje en roer alles goed door elkaar. Voeg dan de kokosbloesemsuiker (of een ander soort suiker toe). Ik heb een halve eetlepel aangegeven, maar je kunt ervoor kiezen om wat meer toe te voegen. Of minder, natuurlijk, al naar gelang je smaak. Voeg tot slot net zoveel water toe totdat je een lobbig papje hebt. Ik heb zeven eetlepels water gebruikt.
  5. Meng het pittige papje door de bosui en de wortelen. Doe deze ingrediënten vervolgens bij de afgespoelde Chinese kool en meng alles goed door elkaar. Doe de baechu kimchi in een gesteriliseerde weckpot en druk alles stevig aan totdat er een laagje vocht bovenop de kimchi ligt. Leg vervolgens iets op bovenop de kimchi wat een beetje zwaar is zodat de ingrediënten onder het laagje vocht blijven liggen. Denk aan een plastic zakje dat je voor een deel vult met water, dichtknoopt en erbovenop legt.
  6. Laat de kimchi drie dagen tot een week op kamertemperatuur staan zodat het de tijd heeft om te fermenteren. Doe gedurende deze tijd twee keer per dag (bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds) voorzichtig de deksel van de pot open zodat er wat lucht kan ontsnappen. Voorzichtig is hierbij een toverwoord, want de derde dag stond er zo’n druk op mijn pot kimchi dat de deksel te snel opensprong en m’n witte muur onder de oranje kimchi-spetters zat. Nadat je de pot drie dagen tot een week op kamertemperatuur hebt laten staan kun je de kimchi in de koelkast zetten en is ‘ie klaar voor gebruik. Zodra je het in de koelkast zet stopt dat fermentatieproces namelijk grotendeels. Vervolgens is het máánden houdbaar, mocht je er zolang mee doen.
  7. Hoe lang je de kimchi op kamertemperatuur laat staan bepaalt grotendeels hoe zuur die wordt. Des te warmer de kamer, des te sneller het fermenteert dus ook dat heeft er mee te maken. Je zult het dan ook zelf moeten proeven om te bepalen wanneer je het tijd vind om ‘m in de koelkast te zetten. (Ik zou het toch wel een weekje op kamertemperatuur laten staan.)
Notities

Chinese kool kimchi zonder gochugaru

Heb je geen gochugaru? Dan kun je eventueel een mengsel van cayennepeper en paprikapoeder gebruiken. Zorg dan dat je ongeveer +- vier eetlepels poeder in totaal hebt en gebruik bijvoorbeeld twee eetlepels cayennepeper en twee eetlepels paprikapoeder of één eetlepel cayennepeper en drie eetlepels paprikapoeder, afhankelijk van hoe pittig je het wilt hebben.

Vegetarische kimchi

Voor een vegetarische kimchi kun je de vissaus eventueel vervangen door sojasaus of door tamari voor een glutenvrije optie. Probeer dan sojasaus of tamari te gebruiken die relatief weinig zout bevat zodat de zoute smaak niet te erg overheerst (of voeg iets minder milliliter toe).

Kimchi met rettich (daikon)

In plaats van alleen wortel zou je ervoor kunnen kiezen om ook rettich (daikon) toe te voegen. Gebruik dan ongeveer 125 gram wortel en 125 gram rettich. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de wortelen in z’n geheel te vervangen door rettich.

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!