Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas
Dit is een recept voor een Italiaanse variant op een witlof ovenschotel. Ik het recept geef ik aan de witlof te omwikkelen met pancetta, maar je kunt ook kiezen voor prosciutto of Parma ham. Over de witlof komt een mengsel van ricotta, Parmezaanse kaas en een eitje. In plaats van de Parmezaanse kaas kun je ook grana padano of zoiets dergelijks gebruiken. Het eitje kun je denk ik wel achterwege laten. De tomatensaus die ik erbij heb gemaakt is niet cruciaal voor dit recept, maar past er wel prima bij.
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Porties Prep Tijd
2personen 15minuten
Kook Tijd
25minuten
Ingrediënten
Witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas
Optionele tomatensaus
Instructies
Witlof
  1. Verwarm je oven voor op 220 graden. Breng een flinke hoeveelheid water aan de kook en doe er wat zout bij. Snijd de harde onderkant van elk stronkje witlof. Kook de witlof vervolgens beetgaar in vijf minuten zodat de witlof nog een bite heeft (of kook de witlof langer als je dat lekkerder vindt). Laat de gegaarde witlof goed uitlekken en een beetje afkoelen. Omwikkel elk stronkje witlof vervolgens met één of twee plakjes pancetta.
Optionele Tomatensaus
  1. Terwijl je het water voor de witlof aan de kook brengt en dergelijke kun je in een andere pan de tomatensaus bereiden. Snipper daarvoor een uitje (rood of wit, dat maakt niet uit) en hak een teentje knoflook fijn. Verwarm een laagje olijfolie in een hoge steelpan en fruit de ui en knoflook drie minuten op middellaag vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een half minuutje mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe, evenals het water (of eenzelfde hoeveelheid groentebouillon) en de gedroogde Italiaanse kruiden. Meng alles goed door elkaar, zet het vuur hoog en breng de tomatensaus aan de kook zonder deksel op de pan. Kookt de tomatensaus? Zet het vuur dat weer wat lager zodat de tomatensaus zachtjes pruttelt en laat deze een minuut of acht a tien een beetje inkoken. Breng de tomatensaus verder op smaak met wat peper, zeezout en optioneel cayenne peper als je daarvan houdt. De saus hoeft niet heel dik te worden, want in de oven dikt het ook nog een beetje in.
Ricotta mengsel
  1. Meng ondertussen een eitje door de ricotta en klop deze op tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas of grana padano toe en meng alles goed door elkaar. Breng dit ricotta mengsel eventueel op smaak met een beetje gedroogde Italiaanse kruiden, zwarte peper en een heel klein beetje zeezout.
Ovenschotel assembleren
  1. Doe de tomatensaus in een ovenschaal. Leg de witlof met pancetta op de tomatensaus. Spreid vervolgens het ricotta mengsel uit over de witlof. Zet de ovenschaal onafgedekt +- 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Je kunt voor de zekerheid een timer zetten op vijftien minuten en de ovenschotel vanaf dat moment regelmatig checken. Het zou namelijk zonde zijn als de kaas verbrandt (en het kan snel gaan op een gegeven moment).
Notities

Het recept voor de tomatensaus is heel erg basic en – eerlijk gezegd – niet zo bijzonder. Het recept draait namelijk om de witlof met pancetta, ricotta en Parmezaanse kaas. In plaats van de tomatensaus uit het recept kun je er ook voor kiezen om je favoriete kant-en-klare tomatensaus te gebruiken of een eigen recept. Je kunt de tomatensaus eventueel ook achterwege laten en bijvoorbeeld vervangen door 200 a 250 gram aardappelpuree per persoon; dan wordt de ovenschotel een complete maaltijd. Ook makkelijk!

Gewooneenfoodblog.nl op Social Media

Instagram | Pinterest | Facebook

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!