Boerenkool met zoete aardappel, wortel, chorizo en ei

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, wortel en chorizo | Gewoon een foodblog!
Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, wortel, chorizo en ei

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de boerenkoolstamppot met zoete aardappel, wortel, chorizo en ei

Dit is het ideale weer voor een ouderwetse, oer-Hollandse boerenkoolstamppot. Heb je die echter al een aantal keer gegeten en heb je zin in wat variatie? Probeer dan eens dit gerecht waarbij de klassieke boerenkoolstamppot in een nieuw jasje is gestoken.

Boerenkoolstamppot, maar dan heel anders

In deze versie zijn de aardappelen vervangen door zoete aardappelen en wortel. Daarvan wordt een zachte zoete aardappel-wortelpuree gemaakt met behulp van wat boter (uiteraard) en amandelmelk. In plaats van spekjes, die een vast onderdeel zijn van veel boerenkoolstamppot recepten, heb ik chorizo gebruikt. De boerenkool wordt vervolgens met wat knoflook opgebakken in het vet dat uit de gebakken chorizo is gekomen. Zo krijg je knapperige én smaakvolle boerenkool. Een zachtgekookt eitje, geroosterde amandelen en ingelegde rode uien maken het gerecht af.

Afgezien van het gebruik van boerenkool lijkt deze variant dus eigenlijk helemaal niet op een klassieke boerenkoolstamppot. Is het de naam stamppot eigenlijk wel waard aangezien alle ingrediënten apart worden bereid? Ach, om de zoete aardappel-wortelpuree te maken moet er wat gestampt worden dus in mijn ogen wel.

Boerenkoolstamppot met zoete aardappel, wortel en chorizo | Gewoon een foodblog!
Deconstructed boerenkoolstamppot

Deconstructed of gewoon door elkaar gehusseld

Je zou het gerecht dus ook zoals op de bovenstaande foto kunnen eten, waarbij je de ingrediënten van elkaar gescheiden houdt. Het smaakt echter (nóg) beter wanneer je alles even snel door elkaar husselt. In één hap krijg je dan gegarandeerd de zoete puree, knapperige boerenkool, frisse ui en een stukje zacht ei binnen. En af en toe wat uitgebakken chorizo en/ of een geroosterde amandel. Bovendien lijkt het wat meer op een stamppot.

Overigens zou je in plaats van chorizo natuurlijk wel spekjes kunnen gebruiken, maar het gerecht zal zeker anders smaken. Ongetwijfeld nog steeds lekker, maar wel anders. Als je nooit amandelmelk in huis hebt, dan kan ik mij voorstellen dat je geen pak wilt halen voor dat kleine beetje dat je voor deze boerenkoolstamppot nodig hebt. Normale melk is een prima vervanger (ook al is de zoetige amandelmelk een goede combinatie met de wortel en zoete aardappel).

Boerenkool met zoete aardappel, wortel en chorizo | Gewoon een foodblog!
Eet smakelijk!

Moderne boerenkoolstamppot recept

Recept Afdrukken
Boerenkool met zoete aardappel, wortel, chorizo en ei
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Zoete aardappel-wortelpuree
Ingelegde rode ui
Overige ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen, Hollands
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Zoete aardappel-wortelpuree
Ingelegde rode ui
Overige ingrediënten
Instructies
  1. Maak eerst de rode uien klaar. Meng daarvoor de azijn met het suiker, een beetje zout en een beetje zwarte peper in een bakje. Ik heb natuurazijn gebruikt, maar je kunt bijvoorbeeld ook witte wijnazijn of appel ciderazijn gebruiken. Snijd de rode ui in dunne halve ringen en leg de uienringen in de azijn. Druk er een beetje op totdat alle uienringen bedekt zijn met de azijn.
  2. Schil de zoete aardappelen en de wortelen. Snijd de zoete aardappelen en wortelen in blokjes en kook ze gaar in water waarin je een snufje zout en optioneel wat kurkuma in doet. De kooktijd hangt af van de grootte van de blokjes zoete aardappel en wortel, logischerwijs zijn kleine blokjes sneller gaar. Ik heb ze +- vijftien minuten gekookt. Giet het water af en zet de pan op een laag vuur zodat de wortelen en zoete aardappelen droog stomen. Doe de boter erbij, stamp alles goed door elkaar en voeg beetje bij beetje de amandelmelk toe totdat je een smeuïge puree hebt. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Zet ondertussen een pan met gezouten water op het vuur en kook het ei in vijf a zes minuten gaar. Laat het ei schrikken door het onder de koude kraan te houden. Pel het ei en houd apart.
  4. Zet een pan op een hoog vuur die groot genoeg is om de boerenkool in te bakken. Rooster daar echter eerst de amandelen in gedurende zo'n twee minuten. Haal de amandelen uit de pan, hak ze in kleinere stukjes en houd apart. Voeg dan de blokjes chorizo toe aan dezelfde pan. Uit de chorizo komt vrij veel vet tijdens het bakken, dus je hoeft niet per se olie in de pan te doen. Haal de chorizo uit de pan wanneer de blokjes knapperig zijn (na zo'n vier minuten) en leg ze op een keukenpapiertje. Temper het vuur en voeg vervolgens de fijngesneden knoflook toe aan de pan. Fruit de knoflook op laag vuur gedurende een minuutje of twee. Voeg dan de boerenkool toe, zet het vuur hoog en bak de boerenkool gaar en knapperig in zes minuten. Doe er tussentijds een klein scheutje olijfolie bij als je merkt er helemaal geen vet van de chorizo meer in de pan zit. Breng de boerenkool tot slot op smaak met peper en eventueel een klein beetje zout.
  5. Meng de boerenkool, chorizo, amandelen en ei door de zoete aardappel-wortelpuree of houd de ingrediënten gescheiden en serveer het gerecht als een 'moderne deconstructed boerenkoolstamppot'.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *