Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip recept | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een eenvoudige doch smaakvolle maaltijdsalade? En vind je paksoi lekker? Dan is dit recept voor een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip misschien wel iets voor jou. Deze salade:

  • Wordt op smaak gebracht met een gember-sesamdressing met umami
  • Staat in ongeveer 20 a 25 minuten op tafel
  • Is lekker knapperig dankzij de komkommer en paksoi
  • Bevat gerookte kip, maar gegrilde of gebakken kip kan natuurlijk ook
  • Zou vegetarisch, bijvoorbeeld met ei, tofu of tempeh, ook prima smaken
  • Bevat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten
  • Is dankzij de quinoa een complete maaltijdsalade
  • Is glutenvrij als je de sojasaus vervangt door bijv. tamari

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Yes, het is eindelijk lente! Ik heb lang naar dit moment uitgekeken hoor. Ik ben namelijk écht geen wintermens. Natuurlijk zijn kerst en Oud & Nieuw leuk, maar daar houdt het voor mij wel op. Ik kan dan ook niet wachten totdat het warm genoeg is om zonder jas op een terrasje te zitten. Ook de eerste barbecue kijk ik naar uit. En het eerste stranddagje. (Maar helaas moet de temperatuur voor al die dingen nog wel flink omhoog.)

Salade met paksoi en radijs | Gewooneenfoodblog.nl

Anyway, het leek mij wel toepasselijk om op de eerste lentedag een salade met je te delen. Toepasselijker dan een stoofpot of stamppot in ieder geval. Ik vond het echter nog iets te koud voor een verfrissende salade met zoiets als fruit erin, dus het is een wat stevigere maaltijdsalade geworden. Een paksoisalade met komkommer, quinoa en kip om precies te zijn.

Salade van paksoi met quinoa en gerookte kip | Gewooneenfoodblog.nl
Ik moet bekennen dat ik paksoi tot voort kort nooit had beschouwd als een groente om te gebruiken als basis voor een salade. Ik gebruikte het eigenlijk alleen in roerbakgerechten (zoals deze five spice chicken met gebakken rijst) of in andere Aziatische gerechten (Indonesische cap cai bijvoorbeeld). Laatst had mijn moeder echter een kookboekje thuis liggen waarin twee salades met paksoi stonden. Om nu te zeggen dat er een wereld voor mij openging is erg overdreven, maar ik was wel een beetje geïntrigeerd. Reden genoeg om zelf een paksoisalade te bedenken.

Gesneden ingrediënten voor de paksoisalade | Gewooneenfoodblog.nl

Bittere paksoi + frisse komkommer + peperige radijs + gerookte kip = een prima salade

Dat paksoi een hoofdingrediënt in de maaltijdsalade zou zijn was natuurlijk direct duidelijk. Maar wat moest ik er nog meer bij doen? Omdat de laatste vijf maaltijdsalades die ik op de blog heb gezet allemaal vegetarisch waren (m.u.v. de vissaus in één van de dressings), wilde ik in ieder geval weer eens vlees of vis aan deze salade toevoegen. Nadat ik eerst een waslijst aan mogelijke ingrediënten voor de paksoisalade had opgeschreven, heb ik mijn keuze ingeperkt tot komkommer, radijs en gerookte kip. De frisse komkommer en peperige radijs passen namelijk wel bij de ietwat bittere paksoi. En gerookte kip? Dat was gewoon makkelijk.

Gesneden ingrediënten voor de paksoisalade | Gewoon een foodblog!

Quinoa maakt de paksoisalade met komkommer en kip compleet

Ik vond de paksoisalade met alleen komkommer, gerookte kip en radijs nog geen echte maaltijdsalade. Brood leek mij er echter niet bij passen. Er moest dus nog iets van pasta, rijst of een graansoort door de salade zodat deze iets meer zou vullen. Vanwege de alliteratie die de receptnaam ‘paksoisalade met komkommer, kip en quinoa’ zou krijgen is dat quinoa geworden. Tja, je moet je keuzes toch ergens op baseren? Bovendien had ik al meer dan een jaar geen recept met quinoa meer op de blog gezet, dus dat werd ook wel weer eens tijd. (Ook al is de quinoa-hype nu wel een beetje voorbij geloof ik.)

Gember-sesamdressing voor de paksoisalade | Gewooneenfoodblog.nl

Tot slot: een gember-sesamdressing met umami

Net zoals mijn broccolisalade met sperziebonen en pindadressing van laatst heeft ook deze maaltijdsalade een Aziatisch tintje. De paksoisalade met komkommer, kip en quinoa wordt namelijk op smaak gebracht met een gember-sesamdressing. Deze bestaat o.a. uit verse gember, sesamolie en knoflook. Verder geeft sojasaus de dressing umami, zorgt rijstazijn voor een zuurtje en geeft een pepertje de nodige pit. Iets zoets kan natuurlijk ook niet ontbreken. Het laatste ingrediënt in de gember-sesamdressing is daarom honing.

Salade op basis van paksoi met sesamdressing | Gewooneenfoodblog.nl

Of nou ja, ik wilde honing gebruiken, maar deze was zo gekristalliseerd dat ik hem niet uit de fles kon krijgen. Ook niet na de fles op de verwarming en vervolgens nog in een bak heet water te hebben gelegd. Eerlijk gezegd heb ik dus zelf noodgedwongen ahornsiroop moeten gebruiken, maar in het recept geef ik aan om honing te gebruiken. Dat leek mij namelijk (nóg) lekkerder. In plaats van de honing kun je echter dus prima ahornsiroop door de dressing doen, mocht je dat liever gebruiken. Ook agavesiroop of gewoon kristalsuiker zijn mogelijke vervangers.

Recept quinoasalade met paksoi, kip en komkommer | Gewooneenfoodblog.nl

Recept paksoisalade met komkommer, quinoa en kip

Recept Afdrukken
Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip
Dit is een recept voor een eenvoudige salade op basis van paksoi met quinoa, komkommer, radijs en kip. Ik heb gerookte kip gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook eenzelfde hoeveelheid kipstukjes bakken of kipfilet grillen en deze door de salade doen.
Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip recept | Gewooneenfoodblog.nl
Maaltijd Dessert, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Kip
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Paksoisalade
Gember-sesamdressing
Maaltijd Dessert, Lunch, Salade
Keuken Algemeen
Bereidingstijd 15-30 minuten
Hoofdingrediënt Groenten, Kip
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Paksoisalade
Gember-sesamdressing
Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip recept | Gewooneenfoodblog.nl
Instructies
  1. Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ondertussen de paksoi in reepjes. Halveer de komkommer, schraap de zaadlijsten eruit met een lepel en snijd de komkommer ook in reepjes. Snijd vervolgens de radijsjes in dunne plakjes en de bosui in ringetjes. Het onderste witte gedeelte van de bosui is bedoeld voor de dressing, de rest gaat door de salade.
  2. Hak de knoflook fijn en doe hetzelfde met zowel de gember als de rode peper. Verwijder eventueel eerst de zaadlijsten van de peper zodat de dressing minder pittig wordt.
  3. Plaats de gesneden ingrediënten in een kommetje en doe vervolgens de sojasaus, rijstazijn, honing en sesamolie erbij. Je kunt eventueel eerst de helft van de sojasaus gebruiken als je denkt dat de dressing te zout wordt met de aangegeven hoeveelheid. Meng alles door elkaar en proef of de smaak naar wens is. Moet er misschien meer honing doorheen? Of meer sesamolie? Roer tot slot, als de smaak naar wens is, de zonnebloemolie (of een andere neutrale olie) en het water erdoor.
  4. Plaats de paksoi, komkommer, kip, quinoa, radijs en het grootste gedeelte van de bosui bij elkaar in een kom. Lepel ongeveer 2/3e deel van de dressing er doorheen en meng alles voorzichtig door elkaar. Strooi tot slot de resterende bosui en wat extra sesamzaadjes over de paksoisalade en serveer deze met de rest van de dressing. (Als je van een beetje pittig eten houdt, kun je natuurlijk de resterende rode peper ook in ringetjes snijden en over de salade strooien.)
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Eén antwoord op “Paksoisalade met komkommer, quinoa en kip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *