Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel

Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel | Gewoon een foodblog!
Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel

Dit is een eenvoudig recept voor een kruidige, herfstachtige en romige wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel. Deze gezonde wortelsoep heeft een licht Indiaas tintje vanwege het gebruik van een beetje Garam Masala. Ik heb ervoor gekozen om Garam Masala te gebruiken omdat deze mix een aantal ‘warmere’ specerijen bevat die perfect passen bij dit seizoen, zoals kurkuma, kaneel en kruidnagel. Ik had extra kurkuma aan de wortelsoep met zoete aardappel toegevoegd vanwege de kleur, en nog wat kaneel toegevoegd vanwege de smaak (ik houd nu eenmaal van kaneel – en het schijnt gezond te zijn).

Mogelijke veranderingen die je kunt aanbrengen

Je kunt er overigens voor kiezen om de Garam Masala te vervangen door kerriepoeder, maar dan zou ik minder kerriepoeder gebruiken dan in het onderstaande recept wordt aangegeven. Uiteraard kun je de specerijen ook achterwege laten. De wortelsoep zal minder kruidig zijn, maar nog steeds goed smaken.

Hoewel je de wortelsoep natuurlijk direct kunt eten als deze gepureerd is, kun je er ook voor kiezen om de soep van een topping te voorzien. Denk hierbij aan een lepel crème fraîche, Griekse yoghurt of een beetje sojaroom. Ook kun je denken aan krokant gebakken pancetta, of verse kruiden zoals tijm of koriander. Natuurlijk is het ook lekker om er zoiets als geroosterde pompoenpitten of geroosterd amandelschaafsel overheen te doen.  In principe kun je alles toevoegen waar je zin in hebt!

Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel | Gewoon een foodblog!
Met crème fraîche en tijm
Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel | Gewoon een foodblog!
Room en pancetta

Wortelsoep met een topping van wortel en rettich

Aangezien wortel een belangrijk ingrediënt in deze soep is, leek het mij leuk om iets van wortel in de topping te verwerken. Ik had tevens nog wat rettich, ook wel daikon genoemd, in huis. In de Vietnamese keuken wordt van de combinatie van rettich en wortel vaak een tafelzuur gemaakt. Aangezien de soep toch al een Oosters tintje had, leek een zoetzure topping van wortel en rettich mij op zich geen gek idee (hoewel de keukens van India en Vietnam niet echt veel op elkaar lijken geloof ik, maar dat terzijde).

Voordat ik aan de wortelsoep met zoete aardappel was begonnen had ik zodoende een paar worteltjes en rettich in dunne stokjes gesneden en in een mengsel van kristalsuiker, zout en rijstwijnazijn gelegd. Uiteindelijk bleek het zure en knapperige van de wortel en rettich goed samen te gaan met de romige, zoetige en licht pittige soep. Laat je creativiteit dus de vrije loop gaan, want de mogelijkheden voor de topping zijn eindeloos!

Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel | Gewoon een foodblog!
Room, pancetta, wortel, rettich, amandelschaafsel en limoen

Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel recept

Recept Afdrukken
Wortelsoep met zoete aardappel, gember en appel
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 7 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Algemeen
Prep Tijd 7 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Schil de wortelen en de zoete aardappel(en) en snijd ze in stukjes die ongeveer even groot zijn. Snipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Snijd de verse gember fijn en houd daarbij ongeveer een halve eetlepel per persoon aan. Schil de appel en snijd deze in grove stukken.
  2. Verhit de olie in de pan en fruit de ui, de knoflook en de gember ongeveer drie minuten. Voeg de specerijen toe en bak ze een minuutje mee (totdat de geuren vrijkomen). Voeg dan de zoete aardappel, de wortel en het laurierblad toe. Doe er tot slot net zoveel groentebouillon bij totdat alle ingrediënten bedekt zijn (op basis van bovenstaande ingrediënten had ik ongeveer 550 a 600 milliliter groentebouillon nodig).
  3. Dek de pan af en laat de soep op laag vuur zo'n vijftien minuten zachtjes koken. Voeg dan de appel toe en kook deze vijf a tien minuten mee. Als de wortel, appel en zoete aardappel goed gaar zijn kun je de soep pureren (haal wel even het laurierblaadje eruit). Ik heb ervoor gekozen om alles te pureren, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld 2/3e te pureren en 1/3 grof te houden.
  4. Breng de smaak eventueel op smaak met zout en peper, indien je dat nodig acht. Serveer de soep direct of met een topping naar keuze.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *