Courgetti met avocado-cashewnoten saus

Courgetti met avocado-cashewnoten saus | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je zin in een makkelijke, zomerse en lichte avondmaaltijd (of een goede lunch)? Dan is dit recept voor courgetti met avocado-cashewnoten saus iets voor jou! Het gerecht:

  • Is snel klaar; je hebt ‘m binnen twintig minuten gemaakt
  • Resulteert in weinig afwas, want je hoeft niets te bakken of te koken
  • Bevat een lekkere romige saus zonder dat er room of zoiets dergelijks aan te pas komt
  • Is geschikt voor allerlei diëten en levenswijzen, waaronder Paleo, glutenvrij en vegan
  • Bevat een hoop goede voedingsstoffen, maar is relatief laag in calorieën

Ga direct naar het onderstaande recept

Helaas zijn de foto’s voor dit recept gemaakt op een regenachtige dag met weinig daglicht. De kwaliteit van de foto’s laat dan ook wat te wensen over. Maar dat doet geen afbreuk aan de smaak van het gerecht!  🙂 

Over de courgetti met avocado-cashewnoten saus

Hoewel deze courgetti met avocado-cashewnoten saus er enigszins uitziet als een pastagerecht is het eigenlijk gewoon een zomerse groentesalade. Ik wilde dan ook even wachten op een zomers weertje voordat ik dit gerecht voor de blog ging maken. Aangezien ik van het weekend wat avocado’s in huis had die gebruikt moesten worden heb ik het gerecht echter toch maar alvast gemaakt. Bovendien ziet het er helaas niet naar uit dat het weer binnenkort beter wordt, dus wie weet hoe lang had ik anders moeten wachten voordat ik deze courgetti met avocado-cashewnoten saus met je kon delen?

Courgetti met avocado-cashewnoten saus | Gewoon een foodblog!

Courgetti?

De courgetti met avocado-cashewnoten saus is gebaseerd op zoiets als spaghetti met roomsaus, maar het gerecht is nét even anders. Iets gezonder, zou je kunnen zeggen. In plaats van spaghetti heb ik namelijk een courgette gebruikt die ik met een spiraalsnijder tot reepjes in het formaat van spaghetti heb gesneden (vandaar de naam courgetti). In vergelijking met normale spaghetti bevat de ‘spaghetti van courgette’ minder calorieën en véél meer voedingsstoffen. Natuurlijk is de smaak totaal anders en lijkt het er wat betreft textuur ook niet echt op, maar dat terzijde.

Courgetti maken met een spiraalsnijder | Gewooneenfoodblog.nl

Heb je geen spiraalsnijder of een soortgelijk apparaat? Dan kun je een mandoline gebruiken om de courgette in dunne plakjes te snijden die je vervolgens met de hand in reepjes snijdt. Óf je snijdt alles met de hand – maar in dat geval benijd ik jou niet. Benieuwd hoe een spiraalsnijder eruitziet? Bekijk dan alle verschillende spiraalsnijders van Bol.com

Over de avocado-cashewnoten saus

De saus is gemaakt van een avocado, wat cashewnoten, een groen pepertje, een beetje knoflook en wat citroensap. Ik heb een hele avocado gebruikt, maar dat komt doordat die avocado vrij klein was en een gigantische pit had. Als je een avocado van een normaal formaat hebt, dan zou je wel een halve avocado per persoon kunnen gebruiken. Aan de basissaus kun je natuurlijk nog verse kruiden toevoegen die je lekker vindt. Voeg bijvoorbeeld wat munt toe voor een frisse saus, basilicum voor een meer traditionele Italiaanse saus of wat koriander om het gerecht een Mexicaanse touch te geven.

Courgetti met avocado-cashewnoten saus | Gewoon een foodblog!

#healthy

Aangezien de courgetti met avocado-cashewnoten saus aan allerlei diëten en foodtrends voldeed (het is bijvoorbeeld raw, vegan, glutenvrij en Paleo) heb ik ervoor gekozen om geen kaas te gebruiken. Normaal gesproken zou ik over zoiets als dit versgeraspte Parmezaanse kaas hebben gestrooid, maar dan zou het niet vegan en Paleo meer zijn. Als soort van kaasvervanger heb ik daarom wat cashewnoten fijngemalen zodat het nét lijkt alsof het Parmezaanse kaas is die heel fijn is geraspt. Tenminste, wat betreft uiterlijk. Je kunt er zelf natuurlijk wel gewoon kaas over doen als je dat lekker vindt. Uiteraard kun je in plaats van courgetti ook (volkoren) spaghetti gebruiken of 50% courgetti en 50% spaghetti gebruiken. In beide gevallen zal het gerecht nog steeds lekker zijn!

Courgetti met avocado-cashewnoten saus van dichtbij | Gewooneenfoodblog.nl
Hm, vind het er op deze close-up toch niet echt smakelijk uitzien. Maar het smaakt wel goed!

Recept courgetti met avocado-cashewnoten saus

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Heb je interesse in een spiraalsnijder? Dan heb je misschien iets aan mijn review van de GEFU Spirelli Spiraalsnijder.

Recept Afdrukken
Courgetti met avocado-cashewnoten saus
Dit is een recept voor een simpele veganistische maaltijd. Afhankelijk van de grootte van de avocado die je gebruikt kun je in de saus een hele of een halve avocado per persoon gebruiken.
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Algemeen
Prep Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de courgetti
Voor de saus
Voor erbij
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Algemeen
Prep Tijd 20 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de courgetti
Voor de saus
Voor erbij
Instructies
  1. Giet een laagje kokend water over de cashewnoten voor de saus en laat de cashewnoten daar een kwartiertje in weken zodat ze wat zachter worden.
  2. Snijd ondertussen de courgette in dunne slierten, de rode ui in halve ringen en doe de zongedroogde tomaatjes erbij. Dit is de basis voor de salade.
  3. Doe de geweekte cashewnoten samen met de groene peper en de avocado (en eventueel de verse kruiden die je lekker vindt) in een blender of foodprocessor en maak er een puree van. Voeg daar het citroensap en de olijfolie aan toe. Voeg vervolgens net zoveel water toe totdat de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Je kunt hiervoor het water gebruiken waarin je de cashewnoten hebt geweekt (waarschijnlijk zit daar een héél klein beetje smaak aan). Breng de saus tot slot op smaak met peper en zeezout.
  4. Meng de saus door de andere ingrediënten en strooi er nog wat versgemalen zwarte peper en zeezout overheen. Serveer het gerecht optioneel met wat fijngemalen cashewnoten of een kaas die je lekker vindt.
Notities

Eventuele bereiding van de courgette

In sommige recepten waarin courgetti gebruikt wordt, wordt aangegeven dat je eerst zout over de slierten courgette dient te strooien zodat er wat vocht uit de courgette wordt getrokken.

Wanneer de courgetti niet verwarmd wordt, zoals in dit gerecht, is dat naar mijn idee overbodig en wordt de courgetti er juist iets slapper van. Ik ben dan ook tegendraads en leg de courgette totdat de avocado-cashewnoten saus klaar is in een kom met ijskoud water. Daardoor wordt de courgette wat steviger, meer knapperig en krult het een beetje op.

Afhankelijk van wat je zelf wilt kun je ervoor kiezen om niets met de sliertjes courgette te doen, ze tot gebruik in ijskoud water te leggen of om er zout over te strooien zodat er een beetje vocht uit wordt getrokken. Wat je ook doet, het eindresultaat zal niet niet zo héél veel  van elkaar verschillen 🙂 .

Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *