Curry met varkenshaas en spinazie

Indiase curry met varkenshaas en spinazie | Gewoon een foodblog!
Indiase curry met varkenshaas, spinazie en specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de curry met varkenshaas en spinazie

Dit gerecht ziet er niet zo smakelijk uit op de fotootjes die ik had gemaakt. Bovenstaande foto is, na wat gefotoshopt te hebben, nog het beste resultaat.  Gelukkig smaakt het gerecht beter dan dat het eruitziet! Bovendien is het redelijk gezond, wat natuurlijk ook mooi meegenomen is. Met zo’n 170 gram spinazie per persoon, aangevuld met wat paprika, krijg je bijvoorbeeld veel vitamine A, vitamine C, beta-caroteen en kalium binnen.

Het lijkt een beetje op een Indiase curry

Hoewel dit geen authentiek Indiaas recept of zoiets dergelijks is, heb ik het op de website onder de Indiase keuken geschaard. De smaken zijn namelijk geïnspireerd door de Indiase keuken. Kaneel, kardemom en kruidnagel zijn bijvoorbeeld stuk voor stuk subtiel aanwezig. Ook is het gebruik van yoghurt, laurier en gember typerend voor de Indiase keuken. Ik had in eerste instantie mijn twijfels toen ik had besloten om spinazie in zo’n gerecht te verwerken, maar na even gegoogeld te hebben kwam ik erachter dat spinazie een populaire groente in India is! Wat toevallig. Onbewust heb ik misschien toch een beetje verstand van het combineren van smaken.

Indiase curry met varkenshaas en spinazie maken

Welnu. Ik heb ervoor gekozen om het grootste gedeelte van de spinazie die ik had gebruikt eerst te pureren met een beetje yoghurt. Op die manier wordt het uiteindelijke gerecht wat betreft textuur een beetje curry-achtig. Als je zoals ik alleen een staafmixer met een bijbehorend klein hakmolentje hebt, dan kan het fijnhakken/ pureren van de spinazie even duren. Vooral als je dit recept voor meerdere personen maakt en een hoop spinazie nodig hebt  🙂 Je zou overigens ook gewoon diepvriesspinazie kunnen gebruiken.

Ik denk echter dat het pureren van de spinazie het gerecht wel ten goede komt. Zoals je op de foto een beetje kunt zien heb ik er, vlak voor het serveren, nog wel een handje verse spinazie bij gedaan (te zien aan de steeltjes). Voor het gerecht heb ik varkenshaas gebruikt, want dat had ik nog liggen. Je kunt echter ook een ander stuk varkensvlees gebruiken, zoals hamlappen.

Met een curry zoals deze is het lekker om er een frisse salade bij te serveren. Dit recept voor een Indiase komkommer-tomatensalade past er bijvoorbeeld goed bij!

Indiase curry met varkenshaas en spinazie | Gewoon een foodblog!
Sukh bhojan (eet smakelijk)!

Curry met varkenshaas en spinazie recept

Recept Afdrukken
Curry met varkenshaas en spinazie
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de marinade
Voor de gepureerde spinazie
Resterende ingrediënten
Maaltijd Diner
Keuken Indiaas
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Passieve Tijd 30 minuten
Porties
persoon
Ingrediënten
Voor de marinade
Voor de gepureerde spinazie
Resterende ingrediënten
Instructies
  1. Maak, in ondiepe kom, een mengsel van alle ingrediënten die benodigd zijn voor de marinade. Snijd de varkenshaas in blokjes en doe het vlees bij de marinade. Dek af met plasticfolie en laat het minstens een half uurtje marineren in de koelkast.
  2. Hak ondertussen de spinazie in een keukenmachine of hakmolen. Wellicht zul je dit beetje bij beetje moeten doen, tenzij je een (grote) keukenmachine hebt. Voeg tot slot een eetlepeltje yoghurt toe en zet het apparaat dat je gebruikt nog even aan zodat de yoghurt goed door de spinazie wordt gemengd. Zet dit mengsel apart.
  3. Verhit de olie in een pan. Bak de uit op matig vuur totdat de ui glazig begint te worden (zo'n drie minuten). Voeg daarna de gember, knoflook, kardemompeultjes, kruidnagels en garam masala toe, evenals het laurierblad en het kaneelstokje toe. Bak totdat de aroma's vrijkomen. Dit zal zo'n twee a drie minuten duren.
  4. Voeg de blokjes varkensvlees toe. Zorg ervoor dat je alle marinade ook in de pan doet. Schenk er 50 milliliter water bij en voeg naar smaak zout toe. Zet het vuur op een lage stand, dek de pan af en laat zo'n vijftien minuten pruttelen. Check af en toe of er eventueel wat water bij moet, want er moet te allen tijde een laagje water onderin de pan liggen.
  5. Als de curry vijftien minuten geprutteld heeft voeg je de fijngehakte/ gepureerde spinazie en de paprika toe, optioneel met nog een eetlepel yoghurt. Roer goed door elkaar, dek de pan weer af en laat nog een kleine tien minuten pruttelen. Is de curry erg nat? Bak het geheel dan nog even zonder deksel onder voortdurend omscheppen zodat het te veel aan vocht verdampt.
  6. Ik had ervoor gekozen om een minuutje voor het serveren nog een hand spinazie aan de pan toe te voegen zodat er op het bord nog wat steeltjes en blaadjes van de spinazie te zien zouden zijn.
Notities

Tips

  • Serveer de curry met (sticky) kokosrijst.
  • Voeg tegelijk met de gember, knoflook, kardemompeultjes (en de andere ingrediënten) een pepertje toe.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *