Pittige Koreaanse komkommersalade (Oi-Muchim)

Koreaanse komkommersalade (Oi-Mochum) | Gewooneenfoodblog.nl

Kun je pittig eten wel waarderen? En vind je komkommers niet verkeerd? Dan is deze pittige komkommersalade iets voor jou! Bovendien staat deze simpele salade binnen een handomdraai op tafel, wat ook wel zo fijn is. De salade is gebaseerd op het Koreaanse bijgerecht Oi-Muchim.

  • De salade is snel klaar; je kunt ‘m makkelijk in tien minuten maken.
  • De salade is lekker bij een BBQ of als bijgerecht bij een Aziatisch getinte maaltijd.
  • Met wat gekookte en afgekoelde rijst erbij is het een prima meeneemlunch.
  • De salade is glutenvrij indien je tamari in plaats van sojasaus gebruikt.

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de Oi-Muchim (pittige Koreaanse komkommersalade)

Aangezien komkommers deze week in de aanbieding waren bij de Albert Heijn had ik ze maar in huis gehaald. Drie voor slechts €0,99, zo’n koopje kun je toch niet aan je voorbij laten gaan? Ik was van plan om met één komkommer een soort van pittige Aziatische komkommersalade te maken. Na wat ingrediënten bedacht te hebben die ik hiervoor wilde gebruiken en vervolgens kort gegoogled te hebben op deze ingrediënten kwam ik bij het gerecht ‘Oi-Muchim‘ terecht. Oi-Muchim is – blijkbaar – een Koreaans bijgerecht (een banchan) gemaakt van komkommers met een pittige dressing/ saus/ marinade.

Oi-Mochum: Koreaans bijgerecht van komkommer | Gewooneenfoodblog.nl
Tip: Door de zaadlijsten te verwijderen blijft de komkommer knapperig en wordt de salade minder waterig.

Ik moet toegeven dat ik nog nooit in Zuid- of Noord-Korea ben geweest. Ik heb zelfs nog nooit in een Koreaans restaurant gegeten. Toch past deze pittige komkommersalade perfect bij het beeld dat ik inmiddels in mijn hoofd heb gecreëerd van Koreaans eten. De Oi-Muchim is namelijk tegelijkertijd pittig, zoet, zuur, zout en lekker knoflookerig (… dat is geen echt woord hè?).

Ingrediënten Oi-Muchim

Enkele ingrediënten die in mijn variant op Oi-Muchim gebruikt worden zijn sesamzaadjes, sesamolie, rode pepervlokken, sojasaus en rijstazijn. Deze ingrediënten komen – niet geheel toevallig – grotendeels overeen met de ingrediënten die gebruikt worden in de twee andere Koreaanse recepten op mijn blog: bibimbap en dak bokkeum tang. Een Koreaans recept dat ook op deze komkommersalade lijkt is gevulde komkommer kimchi (Oi-Sobagi).

Pittige komkommersalade met rijst |Gewooneenfoodblog.nl
Snijd eerst de komkommer, bosui en knoflook; doe vervolgens de andere ingrediënten erbij. Klaar!

Serveer de pittige komkommersalade bijvoorbeeld met rijst

Eerder schreef ik al dat Oi-Muchim een banchan is. Banchan is Koreaans en kan vertaald worden als ‘bijgerecht’. Een banchan wordt in principe altijd naast rijst geserveerd. Vaak bestaat een maaltijd uit meerdere banchan (ja, het woord wordt zowel gebruikt voor enkelvoud als meervoud). Indien je een soort van kleine Koreaanse rijsttafel wilt maken kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om gekookte rijst, kimchi van Chinese kool, deze Oi-Muchim en dak bokkeum tang te maken. Natuurlijk is de pittige komkommersalade ook lekker bij een ander gerecht, bij een barbecue of alleen met wat rijst als een lichte avondmaaltijd.

Pittige komkommersalade met rijst | Gewooneenfoodblog.nl

Koreaans ten top: gochugaru

Overigens dien je eigenlijk Koreaanse pepervlokken genaamd gochugaru te gebruiken voor dit recept. Bij gebrek daaraan heb ik deze vervangen door normale rode pepervlokken. Gochugaru is echter wat milder van smaak dan de meeste pepervlokken. Mocht je de gochugaru zelf wel in huis hebben dan dien je de hoeveelheid die je gebruikt misschien iets aan te passen. Sowieso zijn de aangegeven hoeveelheden voor de dressing meer een richtlijn. Zoals altijd wil ik je adviseren om de ingrediënten beetje bij beetje toe te voegen totdat je de verhouding hebt gevonden die jij lekker vindt (over smaak valt immers niet te twisten!).

Gebruik van kokosbloesemsuiker in deze komkommersalade

Normaal gesproken vermijd ik het gebruik van geraffineerde suiker in mijn gerechten. Ook honing ben ik de laatste tijd wat minder gaan gebruiken. (Vandaar dat ik wel eens het commentaar krijg dat taarten zoals mijn kiwi avocado kwarktaart, bananen kwarktaart en bananenbrood niet zoet genoeg zijn). Aangezien iets zoets wel nodig is om de smaken van deze pittige komkommersalade in balans te brengen heb ik ervoor gekozen om kokosbloesemsuiker te gebruiken. Deze ongeraffineerde suiker zit nog vol met antioxidanten en is zo’n beetje de ‘beste’ suiker die je kunt gebruiken. Dit blijft natuurlijk een kwestie van het minste kiezen van diverse kwaden, maar dat terzijde. Als je zelf kristalsuiker gebruikt, dan kun je overigens precies dezelfde hoeveelheid aanhouden als de kokosbloesemsuiker in dit recept. Je zou ook honing of zoiets als agave siroop kunnen gebruiken.

Oi-Mochum met rijst | Gewooneenfoodblog.nl
Eet smakelijk!

Pittige komkommersalade recept

Recept Afdrukken
Pittige Koreaanse komkommersalade (Oi-Muchim)
Oi-Muchim (Pittige Koreaanse komkommersalade)
Maaltijd Bijgerecht, Salade
Keuken Koreaans
Prep Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd Bijgerecht, Salade
Keuken Koreaans
Prep Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Oi-Muchim (Pittige Koreaanse komkommersalade)
Instructies
  1. Zet een pan op hoog vuur en rooster de sesamzaadjes kort in een droge pan (een minuutje of twee). Hierdoor wordt de smaak van de sesam versterkt.
  2. Snijd ondertussen de komkommer in de lengte doormidden. Als je de salade eventjes laat staan voordat je hem opeet, of als je gewoon meer houdt van knapperige salades, is het raadzaam om de zaadlijsten van de komkommer te verwijderen. Pak een lepel en schraap daarmee over de binnenkant van de komkommer totdat de zachte zaadlijsten zijn verwijderd. Snijd de komkommer vervolgens schuin in halve maantjes.
  3. Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de knoflookteentjes fijn (of pureer ze). Doe de bosuitjes en de knoflook bij de komkommer. Voeg daar de resterende ingrediënten aan toe. Voeg de sojasaus, rijstazijn, kokosbloesemsuiker, rode pepervlokken en sesamolie beetje bij beetje toe totdat je de gewenste smaak hebt bereikt.
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *