Simpele geroosterde bloemkoolsoep met knoflook

Geroosterde bloemkoolsoep met knoflook | Gewooneenfoodblog.nl
(Een eitje is natuurlijk optioneel)

Heb je met dit gure winterse weer zin in een verwarmende, smaakvolle en gezonde soep? En heb je géén zin om fanatiek in de keuken bezig te zijn? Dan is deze soep van geroosterde bloemkool en geroosterde knoflook waarschijnlijk iets voor jou! De geroosterde bloemkoolsoep met knoflook:

  • Is – zonder toevoegingen – glutenvrij en veganistisch
  • Zit vol met mineralen en vitaminen (o.a. ruim 300% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C)
  • Is heel simpel om te maken (een oven en een foodprocessor doen eigenlijk al het werk voor je)
  • Is laag in calorieën en koolhydraten
  • Bevat relatief veel voedingsvezels
  • Is makkelijk aan te passen aan jouw eigen smaak
  • Kun je eventueel heel eenvoudig voorzien van de toevoegingen waar je zin in hebt

Ga direct naar het onderstaande recept

Over de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook

Na een zeer lange tijd geen soep gegeten te hebben zit ik momenteel – merk ik nu opeens – in een soepfase. In de afgelopen twee weken heb ik namelijk al meerdere malen een simpele soep gemaakt (zoals deze broccolisoep met kokosmelk en spinazie). Normaal kook ik elke avond iets nieuws, maar zo’n soep maak ik voor meerdere dagen en dat is bij nader inzien toch ook wel prettig. Bovendien heeft het wel iets om ’s avonds comfortabel op de bank met een kop dampende soep voor mijn neus Netflix te kijken! Toen het van de week tijd was om een nieuwe soep te bedenken zag ik dat bloemkool in de aanbieding was en zodoende is dit recept voor geroosterde bloemkoolsoep met knoflook ontstaan.

(Voor mijn nieuwsbriefabonnees: het volgende recept wordt geen soep hoor, drie soepen op rij zou niet echt origineel zijn.)

Geroosterde bloemkoolsoep met knoflook | Gewoon een foodblog!

Bereiding soep van geroosterde bloemkool en geroosterde knoflook

Hoewel het maken van de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook wel een beetje tijdrovend is, hoef je maar een minuut of tien écht actief bezig te zijn. Nadat je een halve bloemkool in roosjes hebt gesneden en een wortel of twee hebt geschild kun je deze – samen met een half bolletje knoflook in de schil – in de oven schuiven. Vervolgens heb je ruim veertig minuten de tijd om iets anders te doen. De was ophangen, hond uitlaten, vissenkom schoonmaken, koffie drinken, tv kijken, een korte home workout; waar je maar zin in hebt. Daarna hoef je de geroosterde knoflook, geroosterde bloemkool en geroosterde wortel alleen nog maar te blenden, groentebouillon toe te voegen en enkele smaakmakers toe te voegen.

Soep van geroosterde bloemkool en knoflook maken | Gewooneenfoodblog.nl
Rooster de bloemkool, knoflook, sjalotjes en wortelen veertig a vijftig minuten op 190 graden.

Waarom bloemkool en knoflook roosteren?

Bloemkool wordt door sommigen een saaie en smaakloze groente genoemd en daar zit misschien wel iets in. Ik kan mij de laatste keer dat ik gewoon gekookte bloemkool heb gegeten in ieder geval niet herinneren. (Vaak gebruik ik bloemkool als vervanging voor rijst, zoals in dit recept voor bloemkool nasi goreng.) Omdat rauwe bloemkool van zichzelf niet super veel smaak heeft wordt de bloemkool voor deze soep eerst langzaam geroosterd in de oven. Tijdens het roosteren krijgt de bloemkool namelijk een nootachtige en een beetje zoete smaak. Ook de knoflook – die prominent aanwezig is in de soep – wordt eerst geroosterd. Hoewel rauwe knoflook een zeer sterke smaak heeft krijgt deze tijdens het roosteren juist een milde, rijke en lichtelijk zoete smaak. Omdat extra groenten weinig kwaad kunnen heb ik er overigens ook voor gekozen om wat wortelen te roosteren en deze aan de soep toe te voegen. Deze geroosterde ingrediënten vormen de basis voor de soep, waardoor de soep vol van smaak is en een milde knoflook ondertoon heeft.

Soep van geroosterde bloemkool en knoflook maken | Gewoon een foodblog!
Pureer de geroosterde ingrediënten en schenk er opgewarmde groentebouillon bij totdat de gewenste dikte is bereikt.

Geroosterde bloemkoolsoep met knoflook afmaken

Wil je de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook meer smaak geven? Dat kan! Met de basissoep kun je namelijk veel verschillende kanten op. Voeg bijvoorbeeld gedroogde Italiaanse kruiden toe voor een Italiaanse touch of Provençaalse kruiden voor een Franse twist. Met kerriepoeder krijgt de soep een Thais karakter en met oregano, cayennepeper, paprikapoeder en komijnpoeder geef je de soep een Mexicaanse kick. In het onderstaande recept heb ik optioneel de specerijen neergezet die ik heb gebruikt, maar voeg vooral de dingen toe die jij lekker vindt.

Simpele soep van geroosterde bloemkool, knoflook en wortelen | Gewoon een foodblog!
De soep zonder opsmuk. Ziet er ook een beetje saai uit, hè? Smaakt wel al prima hoor.

Naast enkele smaakmakers kun je natuurlijk ook andere ingrediënten aan de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook toevoegen. Bijvoorbeeld zodat de soep je maag iets meer vult (indien nodig). Denk hierbij aan:

  • Een handje diepvries doperwten die je een minuutje in de soep kookt nadat je de soep hebt gepureerd
  • Een hand prei die je vijf minuten roerbakt voordat je deze aan de soep toevoegt
  • Een beetje gehakt dat je opbakt voordat je het aan de gepureerde soep toevoegt
  • Een flinke eetlepel Griekse yoghurt of kwark
  • Een handje kikkererwten, eventueel geroosterd of geroerbakt
  • In blokjes gesneden vis die je pocheert in de gepureerde soep
  • Gebakken tofu, tempeh of een vegetarische vleesveranger
  • Verse bladspinazie
  • Wat gebakken bacon
  • Een gekookt eitje of twee
  • Gekarameliseerde rode ui
  • Een bosuitje
  • Alles waar je zin in hebt
Geroosterde knoflook en bloemkoolsoep met doperwten | Gewooneenfoodblog.nl
Dit keer met doperwten en kwark

Recept geroosterde bloemkoolsoep met knoflook

Benodigdheden:

Heb je nog geen foodprocessor? En wil je er misschien eentje kopen? Lees dan mijn review van de Bosch MCM3501M MultiTalent 3 Foodprocessor.

Recept Afdrukken
Simpele geroosterde bloemkoolsoep met knoflook
Dit is een simpel recept voor een soep gemaakt van geroosterde bloemkool, geroosterde knoflook, geroosterde wortelen en groentebouillon (of een andere bouillon naar keuze). Hoewel de soep met deze ingrediënten al goed smaakt kun je de soep gemakkelijk naar je eigen hand zetten door kruiden en/ of specerijen toe te voegen die je lekker vindt. In het recept, onder het kopje 'Optioneel', staan de specerijen die ik heb gebruikt. Onderaan het recept vind je enkele andere suggesties.
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Basissoep
Optioneel
Maaltijd Diner, Lunch
Keuken Algemeen
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Basissoep
Optioneel
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 190 graden. Snijd de bloemkool in roosjes, schil de wortelen en snijd ze in de lengte doormidden (zodat ze sneller gaar zijn). Maak de sjalotjes schoon en snijd ze in kwarten. Laat de halve bol knoflook heel, maar verwijder de buitenste vliesjes.
  2. Schenk nu twee eetlepels olie, bijvoorbeeld olijfolie of gesmolten kokosolie, over deze ingrediënten. Doe er wat snufjes zeezout en peper uit de molen overheen en meng alles door elkaar zodat alles bedekt is met een beetje olie. Spreid de ingrediënten uit over een bakplaat en schuif deze in de oven. Rooster de ingrediënten een minuut of veertig a vijftig. Check het regelmatig - de ene oven is de andere niet, dus het zou sneller kunnen gaan. De ingrediënten moeten in ieder geval gaar zijn en de bloemkool moet een mooi goud kleurtje hebben. Zijn de ingrediënten bijna klaar? Breng dan de groentebouillon alvast en de kook en houd deze warm.
  3. Haal de geroosterde ingrediënten uit de oven. Als de knoflook iets is afgekoeld zodat je deze vast kunt houden kun je gemakkelijk de teentjes knoflook uit de vliesjes duwen. Pellen zal niet nodig zijn, want de teentjes knoflook zijn zo zacht geworden dat je ze er gemakkelijk uit kunt krijgen. Doe nu de bloemkool, sjalotjes, knoflook en wortelen in een foodprocessor of blender en zet deze aan.
  4. Laat de foodprocessor/ blender draaien totdat alles is gepureerd. Voeg vervolgens beetje bij beetje de groentebouillon toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Heb je te weinig bouillon? Voeg dan gewoon wat water toe (of zoiets als kookroom).
  5. Breng de soep verder op smaak met peper en zeezout. Voeg eventueel nu ook specerijen, kruiden en/ of andere ingrediënten toe.
Notities

Specerijen en/ of kruiden die je optioneel kunt toevoegen

Vind je dat de basissoep toch iets in smaak tekort komt? Dan kun je er natuurlijk specerijen en/ of kruiden aan toevoegen. In het recept geef ik aan dat je bijvoorbeeld cayennepeper, ketoembar, djintan, laos en citroensap aan de geroosterde bloemkoolsoep met knoflook kunt toevoegen. De soep krijgt dan een beetje een Aziatisch karakter, wat ik lekker vind. Je kunt echter ook een hele andere kant op gaan. Wat er (vást) ook goed bij smaakt zijn:

  • Verse kruiden zoals oregano, tijm, rozemarijn, peterselie, bieslook en koriander
  • Een gedroogde kruidenmix zoals Provençaalse kruiden, Italiaanse kruiden en Mexicaanse kruiden
  • Specerijen zoals gemalen venkelzaad, gemalen kardemom, gemberpoeder en kerriepoeder
  • Een schepje (scherpe) mosterd
  • Een eetlepel van jouw favoriete hummus
  • Griekse yoghurt of kwark
  • Limoensap
Deel dit Recept

Heb je het recept gemaakt?

Ik hoor graag wat je ervan vindt! Laat dus vooral een berichtje achter of geef het recept een rating. Heb je er een foto van gemaakt en deze gedeeld op Instagram? Tag mij dan @gewooneenfoodblog.nl zodat ik het resultaat kan zien. Daar word ik blij van!

Gratis de nieuwste recepten ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste recepten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *